Saturday, July 4, 2009

AKU BENCI!! AKU RINDU!!....


Salam.......


adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kus semangat.....pagi2 buta dah buat aku terkejut,tak percaya dan tak boleh aku nak ckp apa u oll.....

kisahnye......aku turun,seperti biasa la...pukul 7.30pagi,anak aku yg number 2 dah bangun....

aku pun panggil,tak ada respon.....pastu plak,environment rumah aku pagi tu...tak seperti selalu...

PANG!!!!!!!!!bukan kena lempang,tapi mcm kena lempang la.....,bila aku tengok,ada note atas meja makan.....

aku pun berlari naik atas,kejutkan abg busu......"B..........bibik dah takde!!!!"

termenung jap abg busu......

dia termenung,yg aku....termenung gak,sbb aku ada bnyk kerja yg tak selesai....dgn nak buat emcee untuk red carpet lagi,shtg lagi....dah tu semua kerja yg aku nak buat tu,memerlukan aku in a happy mood!!!!!!camne nak happy u oll!!!

ok...aku pun terus siap2 dgn pantasnye,siapkan anak2 aku hntr umah mak aku kat nilai,lepas hntr kat nilai,aku balik umah aku balik.....jeng.. jeng.. jeng...........smpi je kt depan gate.............aku bukak gate,lepas bukak gate,bukak pintu................Ya Allah!!!!!!!!!aku tak dpt nak tahan air mata aku.....menjejeh2...berderai2....teringat kat bibik....

punya la aku sayang kt dia..........

u oll.....nak tau tak,kat note tu,dia ckp dia just nak minta cuti,nanti lepas raya dia nak kerja balik dgn aku...

berhari2 gak la aku asyik teringat kat bibik,smpai lemas abg busu...mana taknye...asal sebut bibik je,aku nangis,tngok drama indon aku nangis...apa saja yg ada kaitan dgn bibik,maka akan menangis lah aku.......

aku benci bibik sebab tinggalkan aku dgn anak2 tanpa signal....dia pergi cara mengejut mcm tu,buat aku dan anak2 rasa kehilangan yg amat sngt.

aku akui dia bibik yg baik,amanah,rajin......aku sayang bibik....aku sayang bibik sbb dia layan anak2 aku mcm darah daging dia sendiri...

aku dah niat dlm hati aku,kalau lepas raya ni,bibik dtg kerja balik dgn aku....aku akan puasa niat...

bibik silfi....kakak,andre,ian....... kangen ama kamu.........


52 comments:

<< s| tED| >> said...

kak miza juga majikan yang baik!!
Tapi mcm mana bibik tu leh pergi cenggitu aje!!

agen dia yg uruskan ke?

Joel said...

aruah kakak saya pernah mempunyai seorang orang gaji warga indonesia yang menjaga 2 orang anaknya.aruah kakak saya melayannya seperti keluarga dan orang gaji warga indonesia itu menjaga 2 orang anak kakak saya dengan baik.Walaupun sifatnya agak kasar tetapi dia tidak hipokrit dan jujur orangnya.Hubungan kakak dan dan dia seperti adik beradik.Akhirnya kakak saya terkena strok kesanya tingkahlaku seperti budak kecil kesan kesan strok di kepala itu.Dan orang yang menjaganya membasuh hadas kecil dan besarnya adalah orang gaji warga indonesia itu dengan penuh sabar tanpa merungut walau sedikit pun.Dia juga terus menjaga anak buah penuh kasih sayang dan ketegasan.Hinggalah kakak saya menghembuskan nafasnya.Moral dari kisah ini tak semua orang indonesia jahat begitu juga oarang malaysia tak semuanya jahat....

yatie chomeyl said...

bibik g mana? sian nyer akak, rindu smp nangis camtu sekali

kery said...

Aduhai..sbar je la kak myza...
klw ade jodoh,insyAllah dtg balik la die tu...

My Reality and Fantasy Journey said...

Terpaksa lah amyza jadik bibik sementara bibik asal balik semula

JMR said...

bgus tol akk ni..perihatin n menyayangi bibik..agk sush nak cari bibik yg baik skng ni..sabar ek

izzah aziz said...

hikhik
klaka lah kak miza ney
ape2 pn,tabah ye
org caye kalo kak miza syg bbik tu,nnt die dtg blik kt kak miza
=)
lgipn,bukan kak miza dera die pn
xmcm sesetgh org tu,ske dera2 org..
xtau ape salah nk pukul je keje
mental kot =)..

Cik Nad said...

hi sis :-)

relax ye...

p/s: seandainya bibik membaca warkahku :p..tolonglah jgn wat skill camtu..sesungguhnya gue tau lo sygkan kt miza ni sampe tk terucap kata2 lo...but at least,kasi la hint sket wahai bibik yg budiman..aku pon jua turut menyayangi bibikku..owhh..THE POWER OF BIBIKS :-)

fizan *sew addict!* said...

tiba-tiba sy pulak yg sebak...bukan senang nk cari bibik yg baik...melayan anak2 seperti adik beradik sendiri..Doakan terbaik utk Amyza sekeluarga.

Rockaholic said...

nice blog sis, btw adik laki sis si 'bob' tu apa citer?? lama x dgr kaba. :)

dina said...

wahhh.. kau ni memang majikan yang baik... suka2! bertuah bibik kau dapat majikan macam kau... dia pegi sebab apa weh? Nape tak gitau awal2...

MrPayid said...

bibik2..pulanglah...ho3..boleh wat lagu x sis?? smbil2 rindu tuh leh la wat scrip and lirik lagu merindui bibik..mn tau leh meletup.. bibik tu ada emergency case kot.. tapi kalau dia syg bangat sama kamu kenapa dia xmtk permisi dl sblum cabut begitu aja..opssss aku pun dah ckp indon jgk.. sabor la ek sis.. sok lusa pulang la tuh..

BUYEN said...

kak myza..harap kena sabo byk2 ek..
ermmm buyen pun penah alami benda yg sama,tapi buyen yg bagi die cuti.. dah kasi cuti takmo lak..tapi bukan buyen nak ckp bibik semua jahat.
kadang depa nih kita dah bagi yg terbagus..tetap mmereka kata enggak bagusssss...ya ampun...kak myza baik buat report terus pada polis..n if nak mntk tlg buyen.buyen ada adik kerja d imigresen..apa2 kak myza bole email buyen...ning.herawati@treasury.gov.my
kita bole cite banyak lagi..

miss oren said...

bibik yang baik dan majikan yang baik..sesuai la tu

BUYEN said...

huhuhuh..buyen caya if bibik tu rase bersalah pasti die kembali pd kak myza.Tapi kan buyen pun penah alami cam2..bibik ni if kite buat yg terbagus pun depa kata enggak bagusss
sakit hati jugek..
Kak myza jgn riso..yg penting g buat report polisi dulu yark..
if nak mintak tolong buyen psl di imigresen bola ajark..
apa2 kak myza cari buyen d email ni
ning.herawati@treasury.gov.my
buyen bisa menolong..ehhh buyen oang sini tau..bukan oang endon..
harap kak myza tabah..
relaxxxx laa mamam...kata rock!!

Ogie said...

Alahaaaaiii......sian kat Myza....agaknyalah miza kan....dia tak sampai hati nak bagitau kat Myza yg dia nak balik cuti....sbb simpati kat family Myza..yalaaa...nnt mesti Myza kam kabut tanpa dia...coz all ths while shes the one who handle everything utk anak2 kalau Myza kesibukan....on the same time ...mungkin bibik juga kangen bangat ama keluargak nya.....Myza doa banyak2....semuga dia tak berubah hati dengan Myza.....nasib baik dia tinggalkan anak2 masa Myza ada kat rumah....kalau takde??? Bukan "pangggg" aje bunyi yg Myza buat kat dlm n3 nih.....tentu kebabom dan ntah ke hape hape lagi lah bunyi yg Myza buat...kan?....Sabar k...nanti balik lah dia tu...Kak Ogie doakan itu....take care my dear!!!

Myrabella Yeo said...

aunty miza, actually, bibik tu tak berani nak mintak cuti face to face sbb dia pun sebenonya tak sampai hati. Takut lidahnya terkelu dan terus cancel niat nak amik cuti. Sbb tu dia main cabut aje... tak pa, dia gerenti balik punya, no worries!

Myrabella Yeo said...

aunty miza, janganlah sedih2. Sebenonya, bibik tu tak berani nak mintak cuti face to face dgn aunty sebab dia pun tak sampai hati gak... Dia takut lidah dia terkelu dan dia terkedu, terus cancel niat nak amik cuti. Sebab tulah tindakan yg dia rasa paling wajar ialah CABUT mcm tu aje! No worries, gerenti dia akan balik punya...! Kalau tak rugilah dia. Sabo eh...

isha said...

sabar laaa amyza...isha pun pnh alami bnda yg smaa...dpt bibik mmg baik sgt2...mcm bibik amyza jga...tp dia lrii ikut lelaki dpn umah...geram tul...isha nangis jgaaa...dpt yg elok lrii....lyan dia lek lok pun leh lriiiii...x tau cam neee nk wat lg....

Zilla said...

salam,
Banyakkan bersabar,tak lama lagi baliklah bibik tu...Majikan yang baik mestilah untuk bibik yang baik

iena said...

salam..penah dengar ttg produk Minyak Kelapa dara??nak tahu lebih lanjut lg ttg kebaikan minyak kelapa dara?? klik
www.bio-asli.com/?id=zuidah77

kikin said...

jgn dia cha alif bot - cabut dah ler.

lockluck said...

kih kih kih kih kih........tak pernah lagi aku dengar bab rindu kat bibik hehehehehehe

All About L.I.N.D.A O.N.N said...

amyza ku sayang...

Gue kangen deh ama lo.. Tapi gue jadi risau amat ya bila lo bikin alamat blog gue yang salah di link list lo.. aduhh.. gi mana sih?

bukan underscore..tapi dash kayaknya... lo kalau kepingin ke blog gue , datang kesini ye.. www.linda-onn.blogspot.com .

Ma kasih bik.. eh.. buk...

ayieshahri @ my|bachelorman said...

miza... abg busu sihat ker... teringat2 zaman sehati berdansa... lu dua org gerek sehhh
miza...follow gua
from: ayie PJ

Cik Qemm said...

lor baek nye akak,slalu org bibik lari marah,akak rindu pulak?

hihi..

:D

Vee Violet said...

hello kak amyza...
drop by to say hi....
happy slalu eh?
=)

Mea Myra said...

kak myza... huhuhu terjumpe plak blog dier kat sini... ckp aritu nak dtg umah.. pastu sibuk ngan shooting plak..

Myra!
(rtm yg masak2 aritu)..
air timun itu sgt x best!!hahaha

eira said...

salam..alahai camtu sekali ke kak miza..hehe...k la bestnya bibik tu kak miza layan dia gtu...kak miza baik sgt tau...k la teruskan k..bibik pasti balik..kak miza doa byk2 k..

Anis said...

hi sis =) passport bibik tu mmg ade pada dia ke?sis x simpan ke?skrg udah le susah nk dpt bibik baru kn.pastu klu dtg yg baru,kite nk kene ajr semuaa dr mule blk.yg lama,kita dah syg n dh fhm semua kan.hope bibik sis pulg kt sis smule :)

ai said...

alamak...siannye kau! apesal lak tetiba dia gi? aku harap lepas ni dia balik umah kau semula k..

reen said...

salam pknalan kak..

baikny ati akak..
susah nk dpt majikn cm akak ni..

shidashisyi said...

hurm, what a very sensible superior.... keep up the good work sis...=)

lizz said...

wah. sure terharu giler bibik tu if terbace entry ni :) susah nak jumpe majikan yg syg main sampai gini.hehehe. its ok, kadang2 diorg ade prob tp susah nak share.

doakan die balik againz ya :)

taksangka said...

saya baru habis lihat sehati sejiwa @rtm1. suka tengok akak very mesra with abg. nampak sungguh kebahgiaan akak, natural. abg very sporting nyanyi..pasangan yg selalu bergurau bersama sungguh intim ( inteam pun jugak) saya rasa jugak akak orgnya jujur. pada mulanya saya pun tak berapa suka dgn akak, mcm eksyen sikit tapi bila dlm wawancara tadi nampak akak baik dan jujur. lakonan akak bagi karakter jahat lebeh menjadi, berkesan. btultak lebe senang lakon jahat. i tink so. best apa bole just marah2 buat muka geram..wish u happy family always

D'Rimba said...

Salam pejuang seni sekalian, di sini saya ingin meluahkan sesuatu yang sedikit menyayat hati tentang bahasa kita bahasa Melayu. Saya secara peribadi amat kecewa dengan penggiat seni tanah air apabila bahasa Melayu diperkotak-katikkan diam seribu bahasa....Sedangkan karya seninya banyak dalam bahasa Melayu..Kenapa tidak bersama pejuang bahasa mempertahankkan bahasa Melayu itu sepenuh jiwa.....

महामंत्री - तस्लीम said...

Nice Blog. Congrats.
-Zakir Ali ‘Rajnish’
{ Secretary-TSALIIM & SBAI }
[Editor- Children’s Poem & Adult’s Poem]

HEAVENLY BEAUTY said...

hye kak amyza...sorry for disturbing u...huhuhu kalo akak ader mase come visit to my blog..i have something to tell u...i want u to be one of my beautiful person in the world because being beautiful is the birthright of everyone.. thank u so much.

iema said...

salam..
1st time bace blog akak..blh pecah perot(tp x pch lg la..huhu..)
mmg besh gile...cute la ank2 akak..pnh tgk yg slg je..dlm sehati bedansa..
bile maid akak nk blk??sng2 amik saye je la..temporary maid..huhu..
k la..good luck in your career...suke sgt lakonan2 akak...tersenyum bace sal akak ngn kak ogy..huhu...

aMyErInAiMiE said...

"hai.ive followed u..now jom follow my blog shop selling baju2 dsb.. http://amyamyshop.blogspot.com/

Hani said...

Hi Amyza..
I ada kat Aquaria masa u amik gambar bibik tu..
sedih bila benda2 camni berlaku..
Cuba amik maid Phillipino lepas nie sbb maid indon nie biasa ada hidden agenda...

just my 2 cents worths ;)

Anonymous said...

Hi all dijemput untuk join Amyza Aznan f.c. di FaceBook!
http://www.facebook.com/group.php?gid=132699951792&ref=ts
Dan juga dapatkan T Shirt fan Club!

Jard The Great said...

=p... salam ari jumaat.. singgah jap..

Nuha MIH said...

pasti kelamkabutkan without maid. I dah mcm2 lalui with made bikin i mad. for your raya ni www.nuhadelights.blogspot.com.
TQ.

mrsaya said...

follower la blog saya kmiza..sy suka akak!

ctfza said...

HAHA... cutenye akak.. ingat bibik tu lari terus..

hadoooiii laaa... :-)

nadiah said...

amyza u mmg bgs..ngat setgh arts klakuan dieorg thdp org gji mmg die wt btl2mcm hmba..tp i mmg tabib spring kt u..

Ross Safina Hor said...

Salam...

PENGEDAR PROTECUR-100 DIPERLUKAN DISELURUH ASIA...

Tahukah anda bagaimana untuk mencegah H1N1???
Insyaallah…PROTECUR-100 dapat membantu untuk mencegah wabak yang semakin mengganas menyerang kita semua. Produk kami adalah semulajadi dan ia juga boleh dikatakan anugerah daripada ALLAH SWT kepada hamba-hambanya apabila kita ditimpa masalah begini.

Marilah bersama-sama kita memeranginya tanpa keluhan dan putus asa. Ia menyerang tanpa mengira usia, warna kulit, tanpa belas kasihan(no mercy) dan tanpa memberi amaran. Kini virus H1N1 ini berada dimana-mana untuk memusnahkan kehidupan kita.

Jangan teragak-agak untuk mencuba penawar ini sebelum kita diseranginya.
MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MERAWAT…

Hanya RM 38 sahaja sebotol dan tak rugi untuk mencubanya demi keselamatan diri sendiri dan keluarga tersayang.PROTECUR-100 juga dapat membantu pesakit-pesakit yang mengalami masalah:

Kencing Manis
Gaut
Buasir
Penyakit Kelamin
Sinus
Tekanan Darah Tinggi
Obesiti
Penyakit Kulit
Keputihan bagi wanita
Tahap Ketahanan Badan Rendah
HIV Positif
Batuk
Demam
Selsema
Tonsil(Sakit Kerongkong)
Radang Sendi
Sakit Urat
Jerawat/Jeragat

Hubungi ajen-ajen yang tertera didalam blog saya atau anda boleh terus menghubungi saya untuk sebarang pertanyaan.
(Ross +6012 4102368 / Mikhail +6012 4839622)

PENGEDAR DIPERLUKAN DISELURUH MALAYSIA.

http://www.protecur.com/

Selamat Menyambut Hari Merdeka..!

Tcare...Wasalam.

myza said...

lorr comei nya amyza aznan ni..saya suka drama akak kt rtm tuh-3dara kott? lupa plak..hissh

anggunbiru said...

kak, bibik nya dah datang lom?

b.O.n.d.a said...

laaaa, Orang nilai ke? salam kenal ye sis =) alhamdulillah dapat bibik yang baik =)

nouveaunini said...

hmm, 1st time dengar majikan nangis sebab bibik lari...you're kind =D