Wednesday, February 17, 2010

NAK NANGIS KE NAK GELAK??

salam!!
lama tak update.....sowy geng!!
story terbaru.......................aku pon tak tau la,nak gelak ke nak nangis......nak bayar gaji ke,tak payah bayar gaji.......
ORANG GAJI aku yg baru.......patut la dia tak banyak cakap dgn aku,dia ni sebijik WATAK AKU DALAM EJEN 008............memanjang...iya,iya,iya(apa yg iya entah!)


:AKU SWUH BUANG PAMPERS DLM TONG SAMPAH,DIA NAK BUANG DLM WASHING MACHINE.(2)AKU SWUH CUCI BOTOL SUSU,DIA LALU KAN AIR JE,TAK BERUS,JADI BEKAS2 SUSU BASI TU ADA LA KAT DLM BOTOL TU...
AKU MENGAJAR LA MCM MANA NAK SAPU,NAK MOP......(sapu pon x tau nihhhh)AKU SWUH DIA CUCI TANGAN ANAK AKU,U OLLS NAK TAU DIA CUCI KAT MANA?
DIA CUCI TANGAN ANAK AKU DLM KOLAN IKAN TEPI UMAH AKU!!!(dia ingat mcm kat kampong dia agaknye,nasib aku tak swuh dia cuci baju,compom dia cuci kat kolam ikan aku jugak agaknye!!wakakkakkak)
AKU SWUH DIA BETULKAN LANGSIR DIA BETUL KAN KERUSI!SWUH GOSOK BAJU,DIA GOSOK TERBALIK,DAH TU GANTUNG PON TERBALIK,BERKEDUT JGN CAKAP LA:SWUH SIMPAN IKAN DLM PETI AIS,PETI AIS PON DIA TAK KENAL,IRON BAJU TAK TAU LANGSUNG,SBB DIA KATA KAT MADURA TAK ADA IRON!!




*rupa2nya dia ni BUTA HURUF......x tau membaca...patut la,lain kau suruh lain dia buat....patut la..iya!iya!iya!..itu je yg dia tau.....

uwaaaaaaaa......AKU NAK NANGIS jap.....

51 comments:

princess_eryna said...

nak tumpang gelak jap...heheheee...

farhan said...

kak myza awat bibik kak myza tu jadi cmtu ejen mana yg hantar bibik camtu kelakar giler la mcm alien je... hehehehe.. sampaikan basuh tangan kt kolam ikan tu apa kes... kalau cmtu baik kak myza buat sendiri :)

13d4 said...

hahahahahahha~ gile lucu... adoi ai.. dah akk wat pe? hati2 kak.. kang suh man di anak akk.. patu dia ajak akk mandi lak... adoi... neway... ida=suke..

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

adoyai..org gaji tuh..xde hadiri kursus untuk org gaji ke kak?
semua die tak tau..kalau saye kan..saye gelak dulu pastu nangis..waaaaaaa..wat rugi je amek tapi xtau buat keje...rugi..rugi..

Mimie.Candy Cane said...

sabau je la kak oiiii.akak training dulu slow2..

nak tergelak je tgk akak muncul dalam rancangan ape2 je ari tu..

sempoiii...

akulertu said...

Cuba tanya pasal gaji? Blur tak?

fara falat said...

ngeh3.. lawak bangat deh... kasik tendang pigi itu hometown dy balik je sis oi.. madura xde iron?? agaknye dy jemur je kt panas matahari tu ngn harapan licin baju gknye.. =p

nur abidah ismail said...
This comment has been removed by the author.
yus said...

macam2 ragam bibik nih.....
hehehhe

shuweet said...

hahahaha..kekdahnyer yang kak amy suruh tu kak tulis ker ckp??/ heheheh...i pelik..rasanyer dorang ada g training sebelum jadi bibik kan

Miss Layaleya said...

hahahaha.. lawak la.. tukar bibik lain je la.. kang byk lak benda2 pelik dibuatnya..

** teringat bibik offismate saya.. suh beli air coke, dibelinya kopi panas.. huhu^_*

joijoi80 said...

susah cari org gaji nih..

unwanted said...

hahaha..
aku yang baca ni tak tahu nk gelak atau nk kasihan..ha3..

nnt kena buat kursus dulu kat orang gaji tu.
ajar dia benda² asas..:)

Sue Ali said...

kak amyza, kita pun nak tumpang gelak la... tapi sian jugak lau serba serbi tak tau... hmmm...

kak zai said...

Myza,
Your maid ni not as teruk as my maid.
I dah bancuh 'cucur udang', suruh dia goreng saja sementara i bersiap nak pi office. Turun-turun i tengok dia REBUS tepung tu and siap hidang atas meja dalam mangkuk together with some small bowls with sudu...macam nak makan bubur.

Dah lah tu, i beli udang galah, suruh dia masak, bila dah masak, nasib i tak pengsan bila tengok, udang tu dalam periuk sama macam di pasar. Misai udang masih berikat together 5-6 ekor... tension betul.
and now they got the guts to ask for gaji RM800. banyak lah cantik.
Sorry I mmg nak luah rasa geram pada maid-maid ni.

Anonymous said...

...nak join nagis.....
macam sama je pengalaman....

nurul wawa said...

adoyai..ader jgak ker owg mcm 2 zaman skrg ni...
adoi...nk gelak jap..wakakaka...

O'COON said...

oh.. maid ala Pak Pandir la ni..
tu yg tensen tu kan.. takpe, cuba luangkan satu hari mengajar maid dr A to Z. Lama kelamaan diorg boleh set-use dgn teknologi yg mungkin tak ada di kg halaman mereka yg terpecil. I rasa..as long as dia tak mendera anak2 kita, mengorat suami, menggunakan ilmu hitam.. itu dah memadai. Utk mencari suatu kesempurnaan mmg la bukan mudah, maid warga tempatan sekalipun adakala memeningkan kepala, panjang tangan dsbnya.

Anyway.. Amyza.. anda mmg WOW! Wish you happy always.

~Nine said...

sabar la ahkak...Maid I pun camtuh gak memula dlu tapi sekrg KELASSSS...
kasut pun takmen ler pasar2 mlm nak VINCCI occay :)

stokinbusuk said...

kasihan sungguh buk....bagaimana boleh terjadi begitu...isk isk isk

Syahazli said...

Kah kahkahkahkahkahkahkahakahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkahkah............tk tahan aih baca cerita macam ni.......lawak giler!!!!.......tersentot niat aku nak ambik maid kakhkahkahkah.....tapi macam mana nak memudahkan hidup ni kalau takder maid ek!!!, aduhhhh mengah lagilah aku kena seterika baju!!!...

~ ReD ~ said...

laa...mana dapat bibik cmtu??huhu

nuyulaisy said...

salam akak... nmpaknya trjumpa kgk blogger akak ni, puas sy mncari...
jgn lupa add sy tau hehehe..
ni email blogger sy;www.wonderpets-nuyulaisywp.blogspot.com

junainahmuda said...

hahahaha
klako klako

KNOWLEE said...

Kak Amyza, kakak saya pun dpt orang gaji camni jugak. Iya iya iya, last2 apa pun tak reti buat. Ntah pape tol. Kakak saya hari2 marahkan orang gaji tu. At last kakak saya anta je balik kat agent. Now tunggu org gaji baru dtg plak.

Anonymous said...

sadis sungguh citer ka myza.. kira kak myza ni sabar gak laa eekk.. klu saya dah nk baran dah..

cik Miza Bob said...

sampai tahap bangang macam tuh pn ader?? cam x cayer, sebab maid2 d keliling saye sume terror2 bab2 kemas umah && jage budak nih, tapi masak mmg x sedap.. may b sebb dah banyak pengalaman.. yang akak punye ni pure dari ceruk mane tah kot~~

y@n@ M!B said...

hahaha boleh pulak cemtu..adeh~
kena ks training lg ni..huhuhu~

yangbaik said...

hehehehe.... kalu gelak marah tak?... tumpang sedey gak... huhuhu... sabor yek...kalo cam tu kan miza kena buka kelas grooming plak utk bibik tu... biar pandai skit... nak buat cam ner lagi dunia dia ngan dunia kita banyak bezanya...

suzzsuzie said...

mmg ada la...maid i pun mcm tu...bila kita bgtau apa2 sumer ya..ya..belum abis ckp dah ye..mcm paham...suruh simpan ayam gi simpan ikan...dia kta kt kg dia ayam tu org panggil ikan, gosok baju x nk pakai iron board..nk atas lantai..xboleh lapik...x selesa...jenis x dgr kata...suruh rendam bihun malam...smpai pagi esok kita nk goreng pegi keje x buat apa lg...sian amyza...dpt maid sengal mcm i punya jugak

Mummy Amelynn said...

kelakornyee......aku gelak mcm nk pitam nih..ko ni mmg kelakor lah myza , baik berlakon , baik tak berlakon , i likeeeee...idup amyza!!!

Liza _369 said...

salam..................nangis arrr

anazahra said...

sabar lah...

nak bersabar pun, kena sabar tau..

Delima said...

kalo aku, gelak dulu pastu nangehhhh.. huhuhuhu haruuu

Boy said...

teroknyeeee hahahaha

mamakmuda said...

Salam...Kak Myza... Per-1 kali komen wlu dh lama skodeng blog akak... Cian plak aku bca kisah ko ni kak...tp peliknye...aku gelak guling2 plak!! Cemana ni? Ayway...ko....blasah jerr!! Kalo dh x reti bahase...buta huruf plak tu!! Tu smua alasan tuk x mau bikin kerja buk!! Tp gajinya mau...Patut...buta huruf, mkn gaji buta!!!!

rafiqkie said...

dengaq kesian gak...kebanyakan bibik yg jadi orang gaji ni x sampai sekolah atau x pernah bersekolah...cukup payah daripada suku (bangsa) sunda atau madura...tapi jawa ni boleh faham skit bila kita ajak bersembang..

*sbb hari tu ada kwn2 drp indon, mai dalam kegiatan scouting..

from
rafiqkie50@hotmail.com

rafiqkie said...

dengaq kesian gak...kebanyakan bibik yg jadi orang gaji ni x sampai sekolah atau x pernah bersekolah...cukup payah daripada suku (bangsa) sunda atau madura...tapi jawa ni boleh faham skit bila kita ajak bersembang..

*sbb hari tu ada kwn2 drp indon, mai dalam kegiatan scouting..

from
rafiqkie50@hotmail.com

slumberznanie said...

ahhahhhaa..mmg nk gelak je nie. org gaji yg leh gmbrakan akk laa.... akk nk mrh pun msti xjdi ble tgk die cm 2....tp cdh gak org gaji xtau nk wat kje pape...xpe2 sbr ye kak..

amira zakiah said...

xdpt adik nk menolong...hahaha!adoyai...ssh btl

SarahSyahira said...

sy nk gelak. kelaka kak. sorry.

Mah@mahu said...

Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena bulan kemerdekaan negara yg ker 53

Abd Karim MJ said...

Salam... rasa nak gelak pon ada rasa nak menangis pon ader... apa apa pon kak Layanzzz ajer

Ummi said...

salam singgah Amyza,weeeyyy teruknya dapat orang gaji camtu...akak kan x penah lagi berorang gaji, akak gaji diri sendiri jek..hahahaa..Apapun moga sabar la yeaa...karenah orang ulu-uluan gitu la agaknya...xpun alasan malas keje..hurmmmm

nanamummyzara said...

hahahahah...
aduilah, dari mana datangnya indon tu.. sama mcm org gaji saya dulu je.. ni kira fresh dari madura la yek.. kena anto g kursus dulu tu.. hahaha

zai said...

tu lah kdg2 kita rasa kita sama je dgn org lain,tapi ternyata org lain tu berbeza sgt dgn kita kan..maksud saya tahap pemikiran mereka..tak pa lah miza..awak jadi kan lah ianya sebagai santapan minda semasa tengah tension ke...ingat balik ,mesti awak gelak sendiri..tapi bkn gelak untuk menghina,sekadar exercise muka ..

umi ameer said...

org gini camaner buleh lepas jadi bibik?
menyusahkan lagi ada, kan?

mrpadil said...

Ontah la.... macam2 hal la pulak....

Hafiz said...

Kena banyak sabar..persekitaran berbeza la kan..

innanaim said...

gitulah org gaji ni amyza....i dah tak larat nk mgajar diorg setiap kali bertukar org gaji.....hehe samalah kita....

umiliza989 said...

awat lah bibik 2